2011-12-17

Falsk platina

Både DN och SvD rapporterar om att en platinaskiva för Michael Jacksons album "Thriller" som sägs ha tillhört honom själv kan vara en förfalskning. Platinaskivan säljs av SR-programmet Musikhjälpen på Tradera. Auktionen har startats om en gång, men ligger fortfarande uppe. Det är lite lustigt med tanke på Traderas policy kring förfalskningar i övrigt.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Varken DN eller AB, samma artikel från TT, kommer med någon konkret fakta om varför det skulle vara en förfalskning.

Någon har på nätet hittat en skiva som ser lika ut som gått på auktion i USA för ett tag sedan. Inte ens det är övertygande fakta för att det skulle vara en förfalskning då en platinaskiva kan finna i flertalet exemplar. Tror faktiskt det är skivbolagen som ansöker om att "få" en guld/platinaskiva och även hur många exemplar de behöver.

Lite info finns här http://tinyurl.com/cgxftez
och här finns info om hur olika de kan se ut beroende på tidsperiod http://www.kissfanshop.de/Awards/RIAAAwards.htm

Personligen skulle jag tro att skivan hos Musikhjälpen är äkta men kanske inte så exklusiv som de vill påstå då Thriller har nått platina 29 ggr enbart i USA. Så det lär nog finnas fler skivor med Michael Jacksons namn på :)

Anonym sa...

Det som tyder på att den är falsk är serienummert den har, kollar man på andra (ja finns en hel del tilldelade producenter radiostationer och liknande) så saknar alla serienummer på skivan, även quincy Jones platta saknar serienummer. Alla skivor ska vara identiska men inte den på tradera, lite märkligt!